Daruk részegységei

Darupálya: Bár a darupálya szűken vett értelemben nem része a darunak, de a lehetséges darukonstrukció meghatározásakor általában a pálya kialakítása, teherbírása a meghatározó tényező.

Darufőtartó: A főtartók hengerelt profilokból vagy lemezből hegesztett szekrényes kivitelben készülnek. A méretezéshez a GD a legfejlettebb végeselemes számítási eljárásokat alkalmazza, melynek eredményeit a változó alapanyagárakkal és gyártási költségekkel is súlyozza. A tervezési folyamat eredményeképpen a feladatra optimalizált, leggazdaságosabban előállítható konstrukció kerül meghatározásra.

Keréktám: A daru a keréktámokon keresztül adja át a darupályának a mûködésből származó erõhatásokat, miközben biztosítja annak mozgatását és biztonságos megállíthatóságát bármely üzemállapotban. Az üzemeltető szempontjából a legfontosabb, hogy hosszú élettartamú, megbízható és kis költséggel karbantartható konstrukciót válasszon. A jó választás záloga a kopásálló kerékalapanyag (gömbgrafitos öntöttvas); a karbantartásmentes, zárt csapágyazás, a zárt olajterű, felfűzhető hajtómű; a tárcsafékkel egybeépített háromfázisú hajtómotor és a villamos fékezésre alkalmas feszültség inverteres táplálás.

Futómacska: A megbízhatóság sarokköve a futómacska konstrukció kiforrottsága. Az elvárt élettartamot a szükséges üzemi csoportszám körültekintő meghatározásával összhangba kell hozni. A ciklusidő elemzés segítségével elkerülhető olyan konstrukció alkalmazása, mely nem képes az előírt élettartam teljesítésére, vagy túlméretezett az adott feladat ellátásához.

Elektromos rendszer: A daru elektromos rendszere a pályamenti áramellátást, a futómacska áramellátását, a vezérlőrendszert és a biztonsági berendezéseket foglalja magába, de kiegészülhet számtalan opciós lehetőséggel (tehermegfogók, pályamenti mérőrendszerek, terület reteszelés, videorendszer, stb.). Korszerű emelőgépekre jellemző a zárt tokozott pályamenti áramellátás, a C-sínes úszókábeles futómacska áramellátás, az inverteres hajtásrendszer és a rádiós távvezérlés hordozható, fokozatmentes, joy-stick
kezelőegységgel.

Dokumentáció: Minden emelőgép fontos tartozéka a dokumentáció, melynek hiánytalan meglétére a hatályos jogszabályok kötelezik a felhasználókat. A daru sikeres üzemi- és teherpróbáját követően a szállítónak mellékelnie kell a darugépkönyvet, a statikai számításokat, a gyártást kísérő dokumentumokat és a kezelési- és karbantartási utasításokat, valamint egy akkreditált minősítő intézet tanúsítását a berendezés megfelelőségérõl.