Hungarian - Hungary

Hírcentrum

Szakmai bravúr a Bátaapáti atomhulladék feldolgozóban

Közbeszerzési eljárás keretén belül a GD Gép és Daru Kft. nyerte el a Bátaapáti hulladékfeldolgozóba telepítendő 33 tonnás híddaru létesítésére vonatkozó megbízást. A feladat komoly szakmai kihívást jelentett, mivel a datunak különösen szigorú biztonsági előírásoknak kell eleget tenni és a beépítés körülményei sem voltak mindennaposak.

A veszélyes anyag mozgatására tervezett berendezés emelőmű kialakításánál a vonatkozó szabvány (MSZ EN 14492-2) előírásait figyelembe véve a növelt teherbíráson túl kettőzött emelőrendszer lett építve, melyen belül az emelőmű második, biztonsági fékje közvetlenül a kötéldobra fejti ki hatását.

A daru felett mindössze az előírt 100 mm biztonsági távolság volt biztosítható és mivel az épületfödém megbontása szóba sem jöhetett – hiszen már veszélyes anyagok voltak tárolva a helyiségben - a 16000 kg tömegű daru pályára juttatása különleges emeléstechnológiát tett szükségessé. Mivel a magassági viszonyok miatt darus emelés szóba sem jöhetett, a daruelemek magassági pozícióba emelésénél a GD másik fontos emeléstechnikai termékét alkalmazta, emelőasztallal emelte magassági pozícióba a nagy tömegű és nagy méretű elemeket. A kisebb tömegű és méretű elemek beemelésénél újra nélkülözhetetlen elem volt a GD Maeda 305-ös mobil daruja, melynek mozgékonysága és a beemelés során szükséges magassági helyigénye minden más típusnál kedvezőbb.

Először a darufőtartót emeltük beépítési magasságba az emelőasztallal, majd a mobil daruval melléemeltük a keréktámokat.

A beemelt darufőtartók futóművel összeszerelve.

A futódaruk emelőasztalra daruzása - már itt is kihasználtuk a rendelékezésre álló magasságot. A futómacskát a végleges pozícióba a főtartók tetejére helyezett kereszt irányú segédpályán juttattuk be.

A kép jól szemlélteti, hogy a futómacska főtartók felé vontatása során a rendelkezésre álló magasság maximálisan ki volt használva.

A futómacska végleges pozícióba juttatását követően már csak az aprómunkát kellett elvégezni - a segédpálya elemek ledaruzása a Maeda daruval.

A választott szereléstechnológiával a daru két munkanap alatt volt felszerelhető. Ez nagyban hozzásegítette cégünket, hogy a munkát a szerződött határidőre, a Vevő teljes megelégedettsége mellett tudja befejezni.


2013-03-13 11:42:50
site by: atedin.hu e-commerce: atdshop.hu