Hírcentrum

GD Dolly-k a magyarországi vállalkozásoknál

A GD 2013-ban fejlesztette ki a 2x10 tonna teherbírású GD Dollyt, mellyel elsősorban a nagy tömegű és nagy hosszúságú terhek szállítását kívánta megoldani. A Dollyk különleges tulajdonsága, hogy futóművük képes az egy ponton való fordulásra így az irányváltáshoz haladás közben nem szükséges pályaívet leírni, akár egyenesekkel leírt pályán is képes mozgatni a terhet. A piaci bevezetés során több új alkalmazási lehetőség felmerült, melyek közül néhány már megvalósításra is került.


Automata darurendszer szerelése az Airbus Toulouse-i üzemében

A GD szállította az Airbus részére az A 350 típus hajtóműtartó konzol automatizált gyártását kiszolgáló darurendszert. A helyszíni szerelés során 13 db darut és több mint 180 tonna pályaszerkezetet kellett beépíteni.

A szűk rakodási helyen csak a GD Dolly volt alkalmas a lerakodott gerendák továbbszállítására.
A munkaterületen egy kézi mozgatású bakállvánnyal történt a gerendák lerakodása.

Az aknákkal tűzdelt munkaterületen a Dollyk fordulékonysága jól kihasználható volt.

Látkép a felszerelt tartószerkezetről.

A GD Dollyk alkalmazása a szerelés átfutási idejét több héttel csökkentette. Ugyanakkor a szállítási műveletek biztonságosan és ergonomikusan voltak elvégezhetők.


Folyékony alumíniummal töltött konténer mozgatása

A feldolgozó üzembe az alumíniumot folyékony állapotban, zárt üstökben szállítják. A különösen veszélyes szállítmányt a GD Dolly mozgatja az üzem területén.

A nagy fordulóképesség lehetővé teszi a biztonságos mozgatást az üzem szűk útvonalain is. A kocsi haladási útvonalát jelzőfény vetíti a kocsi előtti útfelületre. Természetesen haladás közben villogó fény és hangjelzés is figyelmezteti a környezetet a mozgó berendezésre.

Az üstöt motorizált reteszmű rögzíti a kocsin.  A csatlakozási pontok úgy vannak kialakítva, hogy a különböző csatlakozási méretű üstök mindegyike biztonságosan rögzíthető a kocsin. Természetesen hibás rögzítés esetén a kocsi mozgása automatikusan tiltott.


Extrém méretű terhek mozgatása a Mátrai Erőműben

A Mátrai Erőmű gyárt üzemében a különösen nagy méretű és tömegű munkadarabok gyáron belüli mozgatása kizárólag a GD Dollykkal történik.

A szabálytalan alakú munkadarabbal a GD Dolly  képes bármilyen kis helyen befordulni. Az összeállító - hegesztő munkahely és megmunkáló gép közötti mozgatás biztonságosan csak a GD Dollyval oldható meg. 


További fejlesztési célok

A termék piaci megjelenése óta több olyan igény fogalmazódott meg, melyek újabb fejlesztési program indítását indokolja.

Bizonyos területeken a Dolly alkalmazhatóságát a 2x10 tonna teherbírás korlátozza. Pl. a vasúti kocsigyártás, repülőgép gyártás területén igény jelent meg a 2x15 tonna és 2x30 tonna teherbírású berendezésekre is.

További piaci igényként jelent meg olyan emelő adapter kiépítése a Dollykra, mely alkalmassá teszi a berendezést arra, hogy a terheket külön emelőgép igénybevétele nélkül magára tudja venni, ill. le tudja rakni a célállomáson.

2015-10-30 11:53:47
site by: atedin.hu e-commerce: atdshop.hu