Hírcentrum

GD az autóiparban

Több mint két és fél éves munkával elkészült, és üzemel egy autóipari présüzembe szállított új darunk, ami a nagyméretű sajtolószerszámok mozgatását segíti, lerövidítve a típusváltásoknál jelentkező holtidőket.

Minden szempontból csúcsteljesítményre volt szükség a projekt előkészítése, a daru tervezése, -gyártása és -felszerelése során. Erőfeszítéseink eredményeképpen igazi csúcstermék született, ami működésében és teljesítményében is kiemelkedő.

A távirányítón a botkormány megmozdításával 125t-ás szerkezet mozdul meg, és száguld el a fejünk felett, hogy pontosan pozícióra állva felemelje, vagy helyére tegye a kiválasztott présszerszámot. A darukezelő PDA -val olvassa le a szerszám számát. A teher azonosítása után a megfogó karok automatikusan a megfelelő méretre állnak, így a maximum három sorban egymásra halmozott présszerszámok megfogását gyorsan és biztonságosan lehet elvégezni. Emelés után a legfeljebb 52t tömegű szerszámot nagy sebességgel, lengésmentesen viszi az előre beállított pozícióba. A megfogó szerkezet szétcsatolható 2 különálló részre, így a megfogó felső részére hegesztett horgokkal kisebb szerszámok, tárgyak is emelhetőek.

A daru kettős funkciót lát el, egyrészt a tárolóterületen elhelyezett szerszámok manipulálását végzi, másrészt elvégzi a szerszámcserét a présgépekben. A szerszámok tárolására 255 lokáció programozható – lokációnként 3 sorban történő tárolással. További fix pozíciók a présgépek szerszám átadó asztalai, ahová a présgépek közötti utcákon halad be a daru a szerszámokkal. A présgépek környezete és a köztük kijelölt útvonal biztonsági terület, ahol csak kis sebességgel mozoghat a daru, és csak megadott irányban haladhat ki belőle.

A pontos pozícionálás és biztonsági reteszelések megvalósításához a daru valamennyi mozgása szabályozott frekvenciaváltós hajtásokkal és abszolút útadókkal van felszerelve. A daru- és futómacska haladás esetében a teljes mozgástartományban felszerelt kódléc leolvasásával-, az emelés, megfogó forgatás és a megfogó karok két irányban történő mozgatása a motortengelyekre szerelt abszolút útadókkal (encoder) a teher minden pozíciója nyomon követhető.

Megrendelőnk igénye volt a nagy rakodási teljesítmény. Ennek érdekében a daru fő mozgásai nagy sebességűek: az emelés 10m/min-, a futómacska haladás 40m/min-, a daruhaladás 80m/min -ig növelhető. A gyorsításkor és fékezéskor kialakuló teherlengéseket passzív, szoftveres lengéscsillapító rendszer küszöböli ki. A nagy sebességű mozgások hatalmas teljesítményt igényelnek, ami fékezéskor a hálózatba való visszatáplálással hasznosul.

 

A daru vezérlése egyrészt kapcsolódik az Üzemeltető szerszámnyilvántartó rendszeréhez. Másrészt a GD közvetlenül kapcsolódhat bárhonnan a daru vezérlőszámítógépéhez a beépített SIM kártyán keresztül. A távfelügyelet keretében online hibaelhárítást vagy akár a vezérlőprogram módosítását is el lehet végezni. A vezérlés része a prések közelében kialakított HMI kezelőpult ahol nyomon követhető a daru üzemállapota, visszanézhetők az esemény- és hibanaplók. A daru csak megfelelő jogosultsági szinttel rendelkező kezelői kódkártyával használható. Ezekhez a jogosultsági szintekhez egyes működési paraméterek, szerviz feladatok, programozói beállítások adhatóak meg. Itt található a SmartBox, ami a szerszámnyilvántartó rendszerrel köti össze a darut, és a WiFi csatlakozási pont.

A GD Gép és Daru Kft. életében egy újabb mérföldkő az autóipari présüzemében megvalósított projekt, ami munkatárasaink közös büszkesége, mint az eddigi legnagyobb teherbírású-, legnagyobb teljesítményű-, legösszetettebb- és legnagyobb értékű daru – a GD terméke!

2020-12-15 15:12:30
site by: atedin.hu e-commerce: atdshop.hu