Hírcentrum

GD és a megújult Gibárti Vízerőmű

2020 év végén megújult a több mint 100 éve üzemelő, műemlékké nyilvánított Gibárti Vízerőmű. Az összetett felújítási munkák célja az erőmű további hosszú távú, megbízható és gazdaságos működésének biztosítása volt a rendelkezésre álló természeti erőforrás (Hernád folyó) hasznosításának növelése mellett.

A nagyszabású korszerűsítésből a GD Gép és Daru Kft. is kivette a részét: cégünk szállította az emelési műveletekhez használt 10 tonna teherbírású futódarut.

A 7 méteres fesztávú egyfőtartós daru felülfutó kivitelű, az emelést SH típusú köteles emelőművel szerelt futómacska végzi általános horogüzemben. Mind az emelés, mind a macska- és daruhaladás két sebességi fokozatban kapcsolható, a működtetés rádiós távvezérlővel történik. A daru tokozott merevsínes, a macska pedig úszókábeles áramellátással rendelkezik.

A GD Gép és Daru Kft. saját hatáskörben végezte a daru gépészeti és elektromos tervezését a szükséges statikai számításokkal együtt, a teljesörű gyártást, gépelem-beszerzést és összeépítést, az elektromos és vezérlő rendszer kivitelezését, valamint a helyszíni telepítési munkálatokat és minősíttetést is.

A feladat részét képezte továbbá a vízerőműben korábban üzemelő régi daru elbontása, valamint a meglévő konzolos darupálya megerősítése annak érdekében, hogy az a megnövekedett teherbírású, korszerű daru fogadására alkalmassá váljon.

Fokozott körültekintést igényelt az a körülmény, hogy a beemelést főegységenként, szűk helyen kellett végezni, ügyelve a szerelési terület alatt elhelyezkedő műemléki védettséggel rendelkező berendezésekre.

A GD Gép és Daru Kft. örömmel vett részt az országos jelentőségű rekonstrukciós korszerűsítés megvalósításában.

2021-07-06 12:54:33
site by: atedin.hu e-commerce: atdshop.hu